lördag 10 oktober 2009

Clifton Suspension Bridge

Det är lätt att glömma hur betydelsefulla broar är. Man kan lätt ta sig till platser som annars skulle vara svåråtkomliga. De överbrygger klyftor och förenar . När broar de finns där är det lätt glömma vilken enorm betydelse de har där de står. Jag vill visa en vacker gammal bro konstruerad av en engelsk ingenjör Isambard Kingdom Brunel - Clifton Suspension Bridge i Bristol, påbörjades 1831 öppnades 1864, efter Brunels död. Bron är 213 meter lång och 61 meter över floden Avon. Med tanke på hur länge sedan denna byggdes så är det både ett mästerverk och ett hantverk. Inte många av dagens ingenjörer som kan glädjas åt en sådan skapelse och Bristol bridge är endast en liten del av vad Brunel lyckades med under sin livstid. Här är fyra av mina egna bilder på bron.


När man ser bilden på Brunel (från wikipedia) förstår man att detta var länge sedan, före det fanns bilar och man konstruerade och byggde med helt andra verktyg än vi har idag. Lite cool typ med polisonger och boots men jag gissar vare sig hatten eller brallorna kommer att bli moderna igen den närmsta tiden.

1 kommentar:

Barbro Binda sa...

Ja, det är nåt alldeles speciellt med broar. Gamla särskilt. Tänk att de kunde bygga såna gigantiska skapelser utan alla moderniteter som finns idag. DET är stort! Ha en fin dag hörru! :-)